Indian Polity & Constitution MCQs

Welcome To
Odisha Regional Study Point

We Allow the best exam preparation for SSC, RAILWAY ,BANKING, OSSC COMBINED EXAM ,CT,BED,OTET, OSSTET,ASO,RI,AMIN, DECE(IGNOU)   In ଓଡ଼ିଆ Language…

1.73rd Amendment of the Constitution of India, is related to which among the following?

[A] Townships
[B] Panchayats
[C] Municipalities
[D] District Boards

Answer
Correct Answer: B [Panchayats]Notes:
73rd Constitutional Amendment 1992 provided the present shape to the Panchayati Raj System. Now the Panchayati Raj Institutions in most of the States have been set up at three levels, village, intermediate and district levels. But in smaller States having a population of less than 20 lakh, there are only two tiers, the village level and the district level.
2.Economic and social planning comes under which of the following?

[A] Union List
[B] State List
[C] Concurrent List
[D] None of the above

Answer
Correct Answer: C [Concurrent List]Notes:
Economic & Social planning is listed on 20 in the Concurrent list in 7th schedule of India.
3.Who called Indian people as “a single people living under a single imperium derived from a single source”?

[A] Jawaharlal Nehru
[B] Vallabhbhai Patel
[C] Dr. B R Ambedkar
[D] Mahatma Gandhi

Answer
Correct Answer: A [Jawaharlal Nehru ]Notes:
Dr. Ambedkar had said the following words regarding India being Union of the states. “The use of the word Union is deliberate. The Drafting Committee wanted to make it clear that though India was to be a federation, the federation was not a result of an agreement by the States to join in the federation and that the federation not being the result of an agreement, no state has a right to secede from it. Though the country and the people may be divided into different states for convenience of administration the whole country is one integral whole, its people a single people living under a single imperium derived from a single source.
4.The provision for establishment of Supreme Court of Calcutta was made in which act?

[A] Regulating Act of 1773
[B] Indian Council Act, 1861
[C] Charter Act of 1813
[D] Pitt’s India Act, 1784

Answer
Correct Answer: A [ Regulating Act of 1773 ]Notes:
The Regulating Act of 1773 provided for the establishment of Supreme Court at Fort William Calcutta. It comprised of one Chief Justice and three other judges. Sir Elijah Impey was the first Chief Justice of this Supreme Court.
5.The residuary powers under the Government of India Act, 1935 were given to?

[A] Secretary of the State
[B] Governor General / Viceroy
[C] Central Legislature
[D] British Monarch

Answer
Correct Answer: B [Governor General / Viceroy ]Notes:
The Section 104 of the Government of India Act, 1935 provides that the Governor-General / Viceroy was the sole authority to decide on residual matters and thus residuary powers given were given to the Governor General / Viceroy in the federation established under the Government of India Act, 1935.
6.Via which of the following acts, Burma got separated from India?

[A] Indian Councils Act, 1961
[B] Government of India Act, 1909
[C] Government of India Act, 1919
[D] Government of India Act, 1935

Answer
Correct Answer: D [ Government of India Act, 1935 ]Notes:
Burma got separated from India according to the provision of Government of India Act, 1935. Other provisions under the act included the carving out of Sindh from Bombay Presidency. Bihar and Orissa were also separated.
7.Which act extended the principle of communal representation by providing separate electorates for depressed classes?

[A] Indian Councils Act, 1909
[B] Government of India Act, 1919
[C] Indian Independence Act, 1947
[D] Government of India Act, 1935

Answer
Correct Answer: D [ Government of India Act, 1935 ]Notes:
The Government of India Act of 1935 extended the principal of communal representation by providing separate electorates for depressed classes (scheduled castes), women and labour (workers). Indian Councils Act, 1909 also introduced the system of separate electorates for Muslims.
8.Who held the portfolio of External Affairs and Commonwealth relations in the first cabinet of free India?

[A] Jawaharlal Nehru
[B] Sardar Vallabhbhai Patel
[C] Dr. Rajendra Prasad
[D] Maulana Abdul Kalam Azad

Answer
Correct Answer: A [ Jawaharlal Nehru ]Notes:
Jawaharlal Nehru, as the first Prime Minister of free India, held the portfolio of External Affairs and Commonwealth relations. He also held the portfolio of Scientific Research in the first cabinet of free India
9.India had transferred Berubari territory to which of the following countries?

[A] Pakistan
[B] Nepal
[C] China
[D] Sri Lanka

Answer
Correct Answer: A [ Pakistan ]Notes:
In Berubari Union Case India transferred a part of the territory the Pakistan (present Bangladesh). Supreme Court held that the power of Parliament to diminish the area of a State does not cover cession of Indian Territory to a foreign country.
10.Under which Article the Parliament can prescribe residence within a state or union territory?

[A] Article 15
[B] Article 16
[C] Article 17
[D] Article 18

Answer
Correct Answer: B [Article 16]Notes:
The Parliament can prescribe residence within a state or union territory as a condition for certain employments or appointments in that state or union territory under Article 16 of the Constitution of India.
11.In which case the Supreme Court ruled that the Parliament cannot amend the basic features of the Constitution of India?

[A] Minerva Mills Case
[B] Golaknath Case
[C] Keshvananda Bharti Case
[D] LIC of India Case

Answer
Correct Answer: C [Keshvananda Bharti Case]Notes:
Article 368  deals with the powers of Parliament to amend the Constitution and its procedure. In the Kesavananda Bharati
case (1973) the Supreme Court ruled that the Parliament cannot amend those provisions which form the ‘basic structure’ of the Constitution
12.Which of the following are the features of federal form of government?
1. Division of powers between the national and regional government
2. Rigid Constitution
3. Constitution may be supreme or may not be supreme 
4. Dual Government 
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 1 & 3
[C] Only 1, 2 & 4
[D] All of the above

Answer

Solution:

Correct Answer: C [Only 1, 2 & 4]Notes:
The features of federal form of government are as follows: (1) Division of powers between the national and regional government, (2) Rigid Constitution, (3) Constitution is supreme, (4) Dual Government, (5) Written Constitution, (6) Division of powers between the national and regional government, (7) Rigid Constitution
13.Who inquires into all the doubts and disputes in connection with election of the President?

[A] The Prime Minister
[B] The Attorney General
[C] The Supreme Court
[D] The High Court

Answer
Correct Answer: C [The Supreme Court]Notes:
All doubts and disputes in connection with election of the President are inquired into and decided by the Supreme Court. The decision of the Supreme Court is final.
14.Which State has the largest number of members in Lok Sabha?

[A] Maharashtra
[B] West Bengal
[C] Uttar Pradesh
[D] Madhya Pradesh

Answer
Correct Answer: C [Uttar Pradesh]Notes:
Uttar Pradesh has the largest number of members in both Lok Sabha and Rajya Sabha. It has 80 seats in Lok Sabha and 31 seats in Rajya Sabha, which is the largest allotted to any of the states.
Answer
15.What is the maximum age until which a Supreme Court judge can hold office?

[A] 60 years
[B] 62 years
[C] 65 years
[D] 70 years

Answer
Correct Answer: C [65 years]Notes:
A judge of Supreme Court of India holds office until he attains the age of 65 years. Any questions and confusions regarding his age is to be determined by such authority and in such manner as provided by the Parliament of India.
16.Which of the following Article deals with Budget in the Constitution of India?

[A] 110
[B] 111
[C] 112
[D] 114

Answer
Correct Answer: C [112]Notes:
The Constitution of India  refers to the budget as the ‘annual financial statement. The ‘annual financial statement’ has been dealt with in Article 112 of the Constitution of India. It is an estimate of receipts and expenditure of the Government of India in a financial year
17.Which Article deals with the duties of the Prime Minister of India?

[A] Article 77
[B] Article 78
[C] Article 79
[D] Article 80

Answer
Correct Answer: B [Article 78]Notes:
Article 78 of the Constitution of India says that it shall be the duty of the Prime Minister to communicate to the President all decisions of the Council of Ministers relating to the administration of the affairs of the Union and proposals for legislation.
18.Which amendment made the president bound by the advice of the cabinet?

[A] 40th
[B] 41st
[C] 42nd
[D] 43rd

Answer
Correct Answer: C [42nd]Notes:
The 42nd amendment to the Constitution of India in year 1976 made the president bound by the advice of the cabinet. The 42nd amendment is also referred to as the ‘Mini Constitution’
19.Who is the chairman of NITI Aayog?

[A] President
[B] Vice President
[C] Prime Minister
[D] Speaker

Answer
Correct Answer: C [Prime Minister]Notes:
The Prime Minister of India is the chairman of NITI Aayog. It is the premier policy ‘Think Tank’ of the Government of India which provides both directional and policy inputs
20.The deputy chairman submits his resignation to?

[A] Chief Minister
[B] Chairman
[C] Speaker
[D] Governor

Answer
Correct Answer: B [Chairman]Notes:
Deputy Chairman submits his resignation by writing to the Chairman. He can also be removed by a resolution passed by a majority of all the then members of the council. Such a resolution can be moved only after giving 14 days advance notice to him.

Subscribe Us


Facebook


Twitter


Youtube


Telegram


Instagram

Leave a Comment